Ekonomičnost

Kopica dobrih razlogov za uporabo biomase kot vira toplote za vaš dom

Peletni kamini predstavljajo enega najbolj inovativnih načinov za ogrevanje vašega doma. Imajo številne prednosti. Po eni strani so praktični in enostavni za uporabo: delujejo namreč popolnoma automatično na podlagi elektronskega upravljanja, lahko jih pa tudi nadziramo na daljavo. Poleg tega pa ti sistemi, napram sistemom s fosilnimi gorivi, ohranjajo stroške ogrevanja nizke, kar predstavlja občutne prihranke. Peletni sistemi so tudi veliko bolj ekološki in ekonomični, kot kurilno olje ali plin.

Cena peletov vseskozi ostaja stabilna in zanesljiva, saj ni podvržena dejavnikom, ki povzročijo nihanja na trgu fosilnih goriv, kot je kurilno olje (divja nihanja trgov, kot posledica socialno političnih sprememb pri dobaviteljih surove nafte). Kot se je pokazalo v zadnjih letih, cene kurilnega olja in plina stalno naraščajo, kar ustvarja vedno večjo razliko napram ogrevanju s peleti. Nakup peletne peči tako predstavlja investicijo z dolgoročnimi prihranki, ki se pa hitro povrne.

Izbira pravega izdelka je lahko težka, če niste strokovnjak na področju...

1. OSEBNE TEHNIČNE ZAHTEVE

Nekatere glavne točke so: število sob, ki je potrebno segreti, izolacija in lokacija hiše. Želite ogrevati tudi radijatorsko vodo? Koliko prostora imate? In končno, izbira izdelka glede na osebne zahteve glede diazajna.

Seveda pa so še drugi dejavniki, ki jih je potrebno pri izbiri upoštevati. Poglejmo jih enega za drugim.

2. PROIZVAJALCI

Da preverite državo iz katere prihaja kamin je ključno pri izbiri kvalitetnega izdelka. Nizkocenovna ponudba iz vzhodne Evrope  je preplavila trg s kvalitetno manj zanesljivimi izdelki, kot so izdelki proizvajalcev z dosti izkušnjami na področju. Neznani proizvajalci in nizkocenovni izdelki imajo komponente nižje kvalitete in ponavadi ne zagotavljajo zadostnega servisa ter rezervnih delov.

3. CERTIFIKATI IN SUBVENCIJE

Certificiranje varuje potrošnika, saj zagotavlja, da so podatki o moči, učinkovitosti ter ostalih lastnostih izdelka resnični. Država spodbuja nakupe učinkovitih ter ekoloških rešitev za ogrevanje s subvencijami Ekosklada. Tako lahko za toplovodne kamine Ravelli uveljavljate subvencijo Ekosklada v višini 25% na celotno investicijo.

4. VARNOST

Peletni kamini so postali del doma. Zato morajo biti opremljeni s primernimi detajlno preučenimi varnostnimi sistemi, da bi preprečili kakršno koli tveganje. Preprečevanje nesreč je mogoče na podlagi varnostnih senzorjev, ki kamin prestavijo v alarm, če se pojavijo kakršne koli okvare, ali napake. Varnost je pomembna: vedno se natančno pozanimajte s kakšnimi sistemi za preprečevanje tveganj je opremljen kamin.

5. MATERIALI IZ KATERIH JE NAREJEN KAMIN

Naslednji važen dejavnik, ki ga je potrebno upoštevati je kvaliteta posameznih delov, ki sestavljajo kamin. Proizvajalci nizko cenovnih kaminov imajo cene nižje od povprečne tržne vrednosti, zato se upravičeno pojavlja vprašanje o kvaliteti uporabljenih komponent, še posebej elektronike: pazite se takšnih proizvajalcev, saj takšni elektroniki ne gre za zaupati. Prav tako pa so nizko cenovne komponente ponavadi glasnejše, estetsko manj privlačne ter imajo krajšo življenjsko dobo.

6. UDOBJE

Velika prednost pelet je, da združujejo udobje tradicionalnega ognja s popolno programibilnostjo in tako nudijo bistveno večje udobje. Moderni kamini prav tako ponujajo druge prednosti, ki naredijo njihovo uporabo še bolj praktično: nadzorna plošča, ki omogoča uporabnikom nastavitev dnevnega ali tedenskega programiranja; s pomočjo daljinskega upravljalca pa lahko kamin udobno upravljate, ne da bi vam bilo potrebno vstati s sofe. Z GPRS sistemom pa lahko kamin vklopite na daljavo in tako vas doma pričaka topel in prijeten dom.

7. PRODAJNE TOČKE IN TEHNIČNA PODPORA

Pazite se nakupov pri trgovinah na debelo velikih trgovinah: cena bo zagotovo nižja, toda kaj se zgodi če boste potrebovali tehnično pomoč. Specializirana trgovsko storitvena podjetja vedno zagotavljajo poprodajne stroitve, ki vključujejo namestitev, tehnično svetovanje, uvajanje in vsakršno pomoč pri okvarah, vzdrževanju. Poleg tega vam lahko specializiran prodajalec bolje pomaga pri izbiri izdelka najbolj primernega za vaše potrebe.

Izberite za vaš dom najbolj primerno obliko ogrevanja

Z nami odkrijte tehnologije, ki so na voljo in raziščite, katera je najbolj ustreza vašim osebnim zahtevam, …

Toplovodni kamini na pelete oz. natančneje povedano toplovodni kaminski kotli na pelete so 360° rešitev, saj delujejo na 3 načine: proizvajajo toploto za radijatorje, oz. talno gretje; toploto, ki jo seva kamin oddajajo v prostor; lahko se opremijo s sanitarnim kompletom, ki se uporablja za pripravo tople sanitarne vode. Plamen v prostoru ustvarja prijetno vzdušje in bolje intimno, sproščeno domačo klimo. Za te kamine je na voljo tudi SUBVENCIJA EKOSKLADA.

 

Prostostoječi peletni kamini so bili ustvarjeni kot oblika ekološkega in ekonomičnega gretja.  Oblikovani so tako, da se vizualno udobje gorečega plamena in udobje avtomatskega, elektronsko upravljanega ogrevanja, združijo v popolno harmonijo. Njihova vgradnja ne zahteva velikih gradbenih posegov. Na ta način se ti prostostoječi kamini enostavno uporabijo kot glaven, ali dodaten način ogrevanja.

 

Peletni kamini z usmerjenim zrakom imajo sistem cevi, ki posredujejo vroč zrak še v ostale prostore. S tem pridobimo bolj enakomerno kroženje toplote znotraj doma. V večini modernih kaminov lahko nastavite količino zraka in željeno temperaturo za prostor, kjer se kamin nahaja in za preostale prostore, kamor se zrak usmerja.

 

 

Vgradni peletni kamini imajo enak princip delovanja kot ostali kamini, s to razliko, da vgradni kamin postane esencialen del samega prostora. Ti kamini še posebej dobro zmanjšujejo toplotne izgube, s svojo prisotnostjo pa dajejo prostoru čar klasičnega kamina z odprtim kuriščem, prijetno toplino ognja ter udobje peletnih kaminov.